Szinergiakeltés vagy látszatcselekvés? Az afrikai regionális integrációk problémái - Erdősi, Ferenc (Tér és Társadalom, 2012)
A regionális integrációk a gazdasági/társadalmi fejlődést elősegítő szinergiákat képesek kelteni a pozitív impulzusok komplexumával. Erre a dinamizáló erőre a legszegényebb kontinensen, Afrikában lenne a legnagyobb szükség. Azonban az életképes, hatékony regionális integrációk létrejöttét és főként működését számos tényező nehezíti. Ilyenek az országcsoportokon belüli drasztikus fejlettségbeli különbségek (amelyeket a legerősebb „vezér” tagállamok – például Dél-Afrika, Nigéria – önző módon kihasználnak), a tagországok közötti konfliktusok, az intrakontinentális nemzetközi kereskedelem jelentéktelensége, a közlekedési infrastruktúra anakronisztikus állapota, valamint a feleslegesen sok regionális integráció közötti igen gyakori részleges (esetenként teljes) területi átfedés. A felsorolt és egyéb körülmények miatt Afrikában óvakodni kellene az európai viszonyokra kidolgozott integrációs modellek másolásától, és a helyi sajátosságokat figyelembe vevő módosításokra lenne szükség.