The divergence of paternity leave across EU countries is surprising: a study for 2023: Meglepő eltérések az apasági szabályozás intézményében az Európai Unió országai között: egy 2023-as tanulmány - Turečková, Kamila; Duda, Danuta; Buryová, Ivona (Tér és Társadalom, 2025)
Az „apasági szabadság” a szülői szabadság viszonylag modern eleme, amelynek formája és szabályozása az egyes kormányok preferenciáitól függ, és tükrözi az adott ország társadalmi-gazdasági, kulturális és politikai helyzetét. Bár az Európai Unió számos nemzeti gazdasági intézmény esetében egységesítő szerepet tölt be, az apasági szabadság szabályozásában jelentős különbségek figyelhetők meg az EU országok között. E különbségek bemutatása a tanulmány tárgya. Az apasági szabadság intézményének szintézise és elemzése a 27 EU-tagállamban módszertanilag meglepően nehéz témának bizonyult, mivel nagyon eltérő a szabályozása, ami különösen érdekesnek tekinthető a nemek közötti egyenlőség gyermeknevelésben betöltött szerepének erősödő trendje miatt. A tanulmány célja az apasági szabadság intézményének jogszabályi rögzítését leíró elemzése a 27 uniós országban, valamint az apasági szabadság időtartamának és a 2023-as állami támogatás összegének összehasonlítása. A jogi adatok feltárása azonban rendkívül nehéz volt. Az „apasági szabadság” fogalma nem egységes a vizsgált országokban, ezért szükség volt olyan hasonló társadalombiztosítási juttatások keresésére és hitelesítésére, amelyek megfeleltek az apasági szabadság intézményének. Ehhez a problémához kapcsolódott a nyelvi akadály is. Ennek ellenére sikerült az apasági szabadságra vonatkozó szükséges adatokat azonosítani és az összehasonlítást elvégezni. A témáról szóló vita a tanulmány összefoglaló jellege miatt nehézkes. Amint már említettük, ilyen jellegű vizsgálat eddig még nem látott napvilágot. A korábbi tanulmányok az apasági szabadság témájában elsősorban pszichoszociális tényezőkkel, valamint az apa részvételének fontosságával foglalkoztak a születés utáni gondozásban és az érzelmi kötelékek erősítésében. A tanulmány elméleti részében a szerzők külföldi szakértők véleményét is bemutatják, akik az apa szülés utáni jelenlétének jelentőségét vizsgálják, hangsúlyozva annak mennyiségi és minőségi szerepét a gyermeknevelés későbbi szakaszaiban. Az apasági szabadság igénybevétele az EU-országokban nagymértékben függ az állami támogatás összegétől, amely eltérő mértékű. Ez az egyik fő akadálya az apasági szabadság kihasználásának. A felmérés eredményei azt mutatták, hogy egyes országok (pl. Spanyolország) jóval nagyobb mértékben támogatják az apasági szabadság intézményét, és az apasági szabadság idejére járó juttatás nem csökken a teljes fizetéshez képest. Fontos figyelembe venni a szabadság időtartamát is az ellátás összegével együtt. A nemek közötti kiegyensúlyozott szerepvállalás jó példája Finnország, ahol az anyasági és apasági szabadság időtartama megegyezik. A harmadik helyen Bulgária áll. Mindhárom országban megszakítható az apasági szabadság időtartama, és az igénybevétel kötelező életkora is a rugalmasabb szabályozásúak közé tartozik. Az országok közötti összehasonlítás jelentős szórást mutatott az apasági szabadság rendszerének részparamétereiben az egyes EU-országok között – mind az időtartamot, mind az igénybe vehető támogatás összegét illetően. Ugyanakkor hasonlóságok is felfedezhetők voltak a vizsgált tényezőkben, amelyek inspirációt nyújthatnak e társadalompolitikai eszköz egységesítéséhez és módosításához az Európai Unió egészében.